‘The 7th Hand’ cd release

+ support: Svaneborg Kardyb + aftershow: Eliott Knuets (gitaar) + Basile Rahola (bas)
do 17/03/2022 - 20:00
30CC/Schouwburg
aftershow in foyer

Ticketprijzen

VVK: € 17 (rang 1) – € 15 (rang 2) – € 11 (rang 3)
Kassa: € 20 (rang 1) - € 18 (rang 3) - € 14 (rang 3)

Kortingen:

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op alle prijzen
  • UiTPAS kansentarief (vaste prijzen): € 4,20 (rang 1) - € 3,60 (rang 2) - € 2,80 (rang 3)

“Het belangrijkste jazzdebuut sinds jaren”, zo omschreef JazzTimes het debuut Omega uit 2020 (Blue Note Records) van altosaxofonist en componist Immanuel Wilkins.

De op dat moment 22-jarige Wilkins vestigde van het ene op het andere moment zijn naam in de jazzwereld en werd door velen uitgeroepen tot de grootste belofte op altsaxofoon. The New York Times riep Omega zelfs uit tot #1 Jazz Album of 2020 en Pitchfork omschreef zijn composities als “ocean-deep jazz epics”.

Wilkins is overigens niet de enige ster van Omega. Zijn partners in crime zijn even verbluffend: Micah Thomas op piano, Tyrone Allen op bas en Kweku Sumbry op drums. Ze spelen geen straight-ahead jazz of vrije impro, maar stoeien in een verfrissend nieuw gebied waarin beide invloeden te horen zijn.

Op 28 januari 2022 verschijnt met The 7th Hand de opvolger van het bejubelde debuut. Het toont opnieuw Wilkins’ compositorische talent met een zevendelige suite van nieuwe originele stukken, uitgevoerd door zijn kwartet. De muziek zit vol empathie en overtuiging, combineert melodieuze bogen met klaagzangen en heeft steeds een gevoel van ruimte en adem.

Op The 7th Hand onthullen Wilkins en zijn band hun collectieve waarheid door zichzelf af te pellen, laag voor laag, beweging voor beweging. “Each movement chips away at the band until the last movement – just one written note,” zegt Wilkins. “The goal of what we’re all trying to get to is nothingness, where the music can flow freely through us.”

Deel mee in hun ‘zoektocht naar het niets’ tijdens dit cd-release concert.

met Immanuel Wilkins (sax), Micah Thomas (piano), Tyrone Allen (bas) en Kweku Sumbry (drums)

support: Svaneborg Kardyb

Dit jong en fris Deens duo pakte in 2019 uit met het prachtige instrumentale album Knob en viel er onmiddellijk mee in de prijzen in Denemarken. Ze wonnen op de Danish Jazz Awards zowel de prijs voor Jazzcompositie als voor Beste nieuwkomer. Eind 2020 kwamen ze op de proppen met hun tweede album Haven. Opnieuw een schot in de roos.

Zelf omschrijven ze hun muziek als volgt: “The music is minimalistic, atmospheric and was created over the blackest of coffee in the earliest of mornings. Electronic vibes meet acoustic grooves, and catchy melodies meet Nordic atmospheres in a cool and intriguing interplay.”

Zopas hebben ze getekend bij Gondwana Records, de thuishaven van onder meer Matthew Halsall. Uitermate geschikt voor fans van STUFF., Portico Quartet, Gogo Penguin en Bremer/McCoy.

Aftershow:  Dishwasher_ (geannuleerd) 

Dishwasher_ wordt helaas geannuleerd vanwege een coronabesmetting. Ze worden vervangen door Eliott Knuets (gitaar) + Basile Rahola (bas)


Dishwasher_ is een driekoppige band uit Gent die naar eigen zeggen “jazz voor non-jazzbelievers” maakt. De drie muzikanten leerden elkaar kennen op de jazzafdeling van het KASK in Gent en improviseren met elektronica, rock en minimal music. Ze kneden dat tot een uniek en avontuurlijk geheel, dat ze zelf graag omschrijven als “Krautjazz met improvisatie als basis”. Denk aan STUFF., The Comet is Coming, Frank Zappa en Weather Report.

Op muziekblog De Dansende Beren worden ze deze maand voorgesteld als ‘Grote Beren van Morgen’. Acts met veel potentieel die ze graag in de schijnwerpers willen zetten.

Line-up

20.00 uur – Svaneborg Kardyb
21.15 uur – Immanuel Wilkins
ca. 22.30 uur – aftershow Eliott Knuets (gitaar) + Basile Rahola (bas) in foyer


In de pers

  • "Omega, het debuut van Immanuel Wilkins, belandde twee jaar geleden in menig eindejaarslijstje. En kijk, de opvolger is minstens even goed. In zeven nummers ­(geconcipieerd als suite) serveert de jonge Amerikaanse altsaxofonist jazz die zowel boeit door de sterke composities als door de virtuositeit van uitvoering – behalve Wilkins is ook pianist Micah Thomas onweerstaanbaar, en bassist Daryl Johns en drummer Kweku Sumbry ­maken van dit kwartet een goed geoliede band." (*****, De Standaard)
  • “Svaneborg Kardyb delivers beautiful melodies and organic changeovers with an electronic vibe and a subtle coolness. Bravely, they present clear minimalism with an artistic superiority and with a fantastic, elastic, dynamic and organic interplay and groove” (juryverslag Jazzkonkurrencen)
  • “Masterfully understated playing with a thick fug of 70’s soul/fusion, expressed with delicious keyboard sounds and the acous3c sound of the old-school drums.” (Jazzlive)
  • De antioorlogsmuziek van Immanuel Wilkins. (De Tijd)

Credits

Svaneborg Kardyb met Nikolaj Svaneborg (Würlitzer, synths en piano) en Jonas Kardyb (drums en percussie)

Dishwasher_  met Arno Grootaers (drums), Werend Van Den Bossche (saxofoon) en Louise van den Heuvel (basgitaar)

Bekijk en luister online