Raphael Malfliet & Mr. Chong

vr 11/03/2022 - 20:00
gratis
Concert
Gratis
Jeugdhuis Sojo
Exclusief! Slechts 150 plaatsen!
Dit evenement is gratis

Raphael Malfliet

Raphael Malfliet is een experimentele elektrische bassist, componist en performer gevestigd in Antwerpen. Hij studeerde aan de jazzafdeling van het conservatorium van Antwerpen. Na zijn afstuderen in 2014 ontwikkelde hij een interesse voor hedendaags-klassieke, experimentele muziek en compositie, waarbij hij zich intensief richtte op het verbinden van deze met geïmproviseerde muziek en zijn benadering van de elektrische basgitaar. In 2019 behaalde Raphael een bachelor compositie.

In zijn huidig werk tracht Raphael om kenmerken van generatieve kunst, gemaakt door autonome systemen, te vertalen naar zijn rol als componist en performer. Door te focussen op een evenwicht tussen onbestemde parameters en gestructureerde frameworks, geïnspireerd door games, probeert hij de performers en zichzelf uit te dagen om anders om te gaan met bekend materiaal in relatie tot geluid en ruimte. Daarbij weerhoudt hij zichzelf ervan in een bepaalde stijl te creëren, maar zal hij alle mogelijke middelen aanwenden om het onderwerp van het onderzoek te ondersteunen, uit te dagen en te bevragen. Dit resulteert in het omarmen van willekeurige en toevallige uitkomsten die vaak lagen van geluid opleveren met veranderende microscopische celstructuren.

Raphael doceert elektrische bas en ensemble aan de academie van Herentals en coördineert 'Solo Not Solo', een BA3 afstudeerproject voor dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Mr. Chong

Mr. Chong is een free improv trio bestaande uit Milan Donvil (drums), Rikkie Joris (gitaar) en Charel Maes (sax, synth en sampler). Tijdens hun studie ontdekten ze, ondanks hun diverse muzikale achtergronden, een gezamenlijke liefde voor vrije improvisatie. Het resultaat is zowel onvoorspelbaar als uniek: abstract samenspel leidt tot eenvoudige maar krachtige melodieën en andersom (denk Albert Ayler of Louis Moholo). Die balans tussen chaos en orde, tempo of geen tempo, hoge of lage energie staat centraal in de muziek van Mr. Chong.

Timetable

19.30 uur – deuren
20.00 uur – Mr. Chong
21.30 uur – Raphael Malfliet
22.30 uur – einde

In de pers

  • “Beetje voor beetje deconstrueren ze de tijd, waarin lange, organische en soms dissonante saxofoontonen de ondergrond vormen voor onverwachte ritmes. Een mooie verzameling van klanken waarin zowel rust al haast hun weg vinden en waarin naar elkaar luisteren centraal staat.” (Club kultuur over Mr. Chong)
  • “De reis zal je leiden langs atmosferische hoogtes, tussen sterrenstelsel en kometen. Om daarna vliegensvlug te belanden in helse taferelen. Deze gasten weten als geen ander hoe hun instrumenten te bespelen zoals het hoort, maar vooral hoe het niet hoort.” (VI.be)

Credits

vi.be/platform/mrchong
www.raphaelmalfliet.com