Opening Night

Fred Hersch, Cinema Paradiso ft. Jozef Dumoulin, Antoine Pierre Vaague & Nabou Claerhout - Lynn Cassiers

online concert
za 20/03/2021 - 20:00
Concert
+/- 3,5 uur

Ticketprijzen

€ 10
€ 2 voor UiTpas met kansentarief

Met je ticket krijg je 72 uur toegang tot dit online concert (tot dinsdag 23 maart, 20.00 uur). 
Je unieke login ontvang je de dag voor het concert.
Je kan de vier concerten achter elkaar bekijken, of een specifiek concert (her)bekijken.
online concert : FAQ

Met een deluxe streaming avond trappen we deze online editie van Leuven Jazz 2021 af.
Naar goede Leuven Jazz gewoonte combineren we een selectie van Belgium's finest met een internationale headliner, pianogrootmeester Fred Hersch.

Line-up: 

 • Cinema Paradiso ft. Jozef Dumoulin (70')
 • Antoine Pierre VAAGUE (45')
 • Fred Hersch solo (70')
 • Blind Date #1: Nabou Claerhout & Lynn Cassiers (30')

Fred Hersch @ Soapbox Gallery, NY

Dat Leuven Jazz van virtuoze pianisten houdt, staat buiten kijf.
Met Fred Hersch loodsen we een van de meest innovatieve jazzpianisten virtueel jouw huiskamer binnen. Hersch was bijvoorbeeld de eerste pianist die een week lang solo in de legendarische jazzclub Village Vanguard in New York stond.

Steeds koppelt hij zijn bekwaamheid aan een ongebreidelde fantasie. Zijn kracht schuilt niet enkel in zijn virtuositeit, maar ook in de muzikale diepgang en zijn brede repertoire. Hij plukt uit de hele jazzgeschiedenis, speelt standards en eigen materiaal, en werkte samen met de allergrootsten, zoals Joe Henderson, Charlie Haden en onze eigen Toots Thielemans. Ooit werd hij bestempeld als de volgeling van Bill Evans, maar intussen heeft hij een eigen stem met zijn lyrische, herkenbare stijl.

Op 'Leuven Jazz 2013' speelde hij nog een uniek duoconcert met Stefano Bollani in een tot de nok uitverkochte Schouwburg. Meestal zie je hem ook aan het werk met zijn befaamde trio (in 2019 sleepte hij nog een Klara-award in de wacht voor zijn album 'Live in Europe').

Met zijn recentste album 'Songs from Home' gaat hij opnieuw de solotour op.
Klara omschrijft het zo: “Subliem opgenomen en voorzien van een voortreffelijke sonoriteit bundelt Hersch standards, popsongs, traditionals en eigen werk. Een meesterwerk dat de luisteraar direct meezuigt in een warm, teder maar ook speels universum. 'Songs From Home' (2020) vormt de ideale soundtrack bij deze donkere winterdagen en laat u meer dan 50 minuten genieten van prachtige songs en meesterlijke improvisaties."

Hersch is een dichter op toetsen. Impressionistische schoonheid en een ongeziene virtuositeit.
“Fred at the piano is like LeBron James on the basketball court. He's perfection.” Jason Moran

Fred Hersch sprak met Ethan Iverson in de aanloop naar zijn live recording:

Cinema Paradiso featuring Jozef Dumoulin

Cinema Paradiso is een Belgisch trio met Kurt Van Herck (sax), Eric Thielemans (drums) en Willem Heylen (gitaar). Op het nieuwe album 'Volume #2' en in dit concert fungeert toetsenist Jozef Dumoulin als gastmuzikant.

Cinema Paradiso brengt muziek waaruit rust, muzikale vrijheid en speelsheid spreekt.
De line-up en het accent op sterk verweven samenspel suggereren de atmosferische klanklagen van het legendarische trio Lovano-Frissell-Motian als een vanzelfsprekend referentiepunt.
Maar de uitgesproken persoonlijkheid van de drie muzikanten, de rake elektronische inkleuring en de genereuze piano van Dumoulin zorgen samen met het niet alledaagse repertoire voor een sterke eigen signatuur.

Ondanks Covid wist Cinema Paradiso het afgelopen jaar toch nog de aandacht te trekken met enkele zeldzame cluboptredens en concerten in de Bijloke, op 'Beljazz' in Flagey en 'Jazz Middelheim'.
Nu mogen we de nieuwe plaat lanceren van het trio Van Herck-Heylen-Thielemans, met Jozef Dumoulin als invité deluxe, Cinema Paradiso 2 is geboren.

"Wonderful listening … I’ve spent much time with Paul Motian’s music. It was a joy to hear these new versions of the songs I know so well and love so much. I know Paul would be happy." Bill Frisell

Antoine Pierre VAAGUE

Drummer Antoine Pierre ken je misschien als bandleader van het sextet Urbex en zijn crossoverproject Next.Ape. Nu gaat hij solo met VAAGUE, een nieuw muzikaal verhaal waarbij hij zich laat omringen door een uitgebreide drumkit. 

Antoine neemt je mee naar een andere wereld en geluidservaring, waarbij zijn elektronische sound zich vermengt met samples van muzikanten die hij bewondert (Keith Jarrett, Magic Malik, Chopin, …) en met stemfragmenten die hij haalt uit teksten en speeches van belangrijke personen uit de 20ste eeuw (Marguerite Duras, Jim Morrison, Orson Welles en Albert Camus). Muzikale inspiratie haalt hij bij artiesten en tijdsgenoten als Son Lux, Flying Lotus en Moderat.

Op Leuven Jazz krijg je de première van dit spannend avontuur met een full concert experience vanuit je luie zetel.

Blind Date #1: Nabou Claerhout & Lynn Cassiers

In 'Blind Date' brengen we twee bevlogen artiesten samen voor een exclusieve Leuven Jazz set. 
Lynn en Nabou zullen elkaar voor het eerst ontmoeten op ons podium. 
Een blind date die resulteert in een verrassend uniek geluid, een samenspel waarbij improvisatie centraal staat.

Lynn Cassiers

Afgestudeerd aan het conservatorium van Den Haag, vervolgt Lynn Cassiers haar pad als docente op het Leuvense Lemmensinstituut. Op het podium creëert deze veelzijdige artieste en vocaliste met haar sfeervolle en geïmproviseerde soundscapes een eigen stijl, waarbij ze haar fragiele stemgeluid vaak koppelt aan elektronica.
Ze werkt samen met bands als BJO, Mäâk en nestelt zicht graag aan de zijde van artiesten als Eric Thielemans (Tape Cuts Tape), Jozef Dumoulin (Lilly Joel, Lidlboj), Joao Lobo (Oba Loba) en Benjamin Sauzereau, gelijkgestemden in haar avontuurlijke zoektocht naar een geïmproviseerd verhaal. Met Imaginary Band en Yun neemt ze het heft helemaal zelf in handen. Recent werkte ze samen met Pak Yan Lau (Konbini) en de Noorse Hilde Holsen.

"… Cassiers is brilliant. She really couldn’t care less about genres and vested expectations: she creates her own sonic universe in which avant-garde pop (think Laurie Anderson), traditional jazz and free improv meet, in a wonderful mixture that avoids all the traps of doing this." (Free Jazz Blog)

Nabou

Jazztromboniste en componiste Nabou Claerhout (27) wordt niet alleen in ons land, maar ook internationaal genoemd als "definitely one to watch out for". Ze had al op zeer jonge leeftijd de kans om samen te werken met artiesten als Bert Joris, Dave Holland, Dave Douglas en Akua Naru.
Met haar kwartet N∆BOU benadert ze de trombone op een eigentijdse manier en zorgt ze met innovatieve effecten en frisse composities voor een eigen geluid. Ze laat zich hiervoor omringen door drie beloftevolle muzikanten die eerder al speelden met HAST, Tsar B, Oko Yono of Joshua Redman. Het viertal was al een opgemerkte gast op o.a. North Sea Jazz Festival, Gent Jazz, Bel Jazz Fest en uiteraard ook Leuven Jazz (2019). In het najaar verschijnt haar eerste langverwachte album.

"There was real star quality in her soloing: strong tone, strong line, real presence. Claerhout was a new name to me and is definitely one to watch out for." (London Jazz News)

In de pers

Over 'Songs from Home' van Fred Hersch:

 • "Die onbevangenheid, dat weergaloze spel gecombineerd met ongebreideld spelplezier maakt Songs From Home zo’n weergaloos mooi album. Een album dat je eindeloos achter elkaar door kunt blijven draaien." (writteninmusic)
 • Masterclass van een pianogigant (★★★★ - Dansende Beren)
 • Fred Hersch rijgt pareltjes van solopiano aan elkaar en steekt zo een hart onder de riem van iedereen in deze onwezenlijke tijd. (Jazzhalo)
 • "Hersch is too talented to let feel-good intentions turn this into Jazz Lite.  (...) there’s depth if you want it, and prettiness—everything one might wish for during a quiet evening at home." (★★★★ - DownBeat)

Over 'Volume #2' van Cinema Paradiso:

 • "... de optelsom van dit alles levert weer een bijzonder mooi resultaat op. Dit zijn ruim 37 minuten muziek van wereldklasse..." (rootstime)
 • "Legendarische jazztrio’s bij de vleet natuurlijk maar dat van Paul Motian, Joe Lovano en Bill Frisell blijft tot de verbeelding spreken. Om zich te wagen aan hun repertoire en aanpak moet je van goeden huize zijn en vooral voldoende persoonlijkheid hebben. Geen probleem wat dit trio betreft." (Jazzenzo)
 • "... zorg dat je erbij bent zodra het trio weer kan spelen voor publiek, want dan wordt de magie van die interactie en vrijheid écht tastbaar. Tot het zover is, kan je dit schijfje nog eens opleggen. 't Is van 't mooiste dat de Belgische jazz in 2021 zal laten horen. Ja, nu al." (enola)

met speciale dank aan: