ft Elsiris, YENTL & TB Project
vr 15/03/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 7 - check onze kortingen

In de B-Jazz International Contest gaan Muziekmozaïek, Leuven Jazz, De Jazzontspooring en Rataplan op zoek naar jong jazztalent dat klaar is om potten te breken op de internationale podia. B-Jazz wil deze talenten ontdekken, ondersteunen en stimuleren. Deze internationale wedstrijd geeft hun de kans om op te treden voor een professionele jury en een enthousiast publiek.

Op Leuven Jazz krijg je de eerste voorronde met drie bands. Na afloop van de drie voorrondes komen we te weten wie doorstoot naar de B-Jazz-finale in het najaar van 2024. Twee Belgische groepen meten zich dan met vier internationale jazzbands en dingen zo mee naar de Grote Prijs Albert Michiels. Wie die wint, kan gaan optreden op internationale podia in Spanje, Italië, Roemenië, Nederland en – uiteraard ook – België.

TIMING

  • 20.00 - 20.40 uur: Elsiris
  • 21.00 - 21.40 uur: YENTL
  • 22.00 - 22.40 uur: TB Project

Elsiris

Elsiris neemt je zachtjes bij de hand en leidt je door de lyrische composities van pianiste Jasmien Geijsels. Samen met Élie Goulème (drums) en Pierre-Antoine Savoyat (bugel en elektronica) vormt zij een hecht geheel waarin improvisatie zowel speels als diepgaand kan zijn. Hun melancholische melodieën en soundscapes, die filmische beelden oproepen, resulteren in een delicate en meeslepende ervaring. Het trio is beïnvloed door ECM-artiesten als Tord Gustavsen, Susanne Abbuehl, Areni Agbabian, Stefano Battaglia en vele anderen. Inspiratie wordt gehaald uit een diepe band met de natuur, tussen mensen en het gevoel deel uit te maken van iets groters.

November 2023 brachten ze hun debuutalbum Imprints uit, met de gerenommeerde pianist en componist Diederik Wissels als producer. Het repertoire van Elsiris bestaat voornamelijk uit originele composities van Jasmien. Haar melancholische, soms breekbare melodieën en vakkundig gebruik van ruimte en stilte voeren de luisteraar mee op een meeslepende muzikale reis die de tijd overstijgt. Haar geluid kan echter ook doordringend krachtig zijn als het moment daarom vraagt.

YENTL

YENTL is een muziekproject opgericht door zangeres en componiste Yentl Verborgt. Met de hulp van fantastische muzikanten Wout Gooris op piano, Jeroen Reggers op gitaar, Jasper De Roeck op contrabas en Jesse Dockx op drums, brengt ze originele composities en arrangementen tot leven. Bij YENTL draait alles om het creëren van een unieke sfeer. De band neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door lyrische melodieën, intieme verhalen en improvisatie. Dit alles tegen een achtergrond van groove en ritmes.

Tijdens hun optredens mengt de band delicate momenten naadloos met meer experimentele geluiden. In het hart van de muziek ligt een diep gevoel van reflectie, dromen, zoeken en vinden. De composities van Yentl zijn geïnspireerd op ECM-albums van artiesten als Anders Jormin en Kenny Wheeler. Je kunt ook sterke invloeden herkennen uit de muziek van Ambrose Akinmusire en Joni Mitchell.

TB Project

Aan het Conservatorium van Montpellier maakt vibrafonist Tristan Bernoud al snel kennis met drummer Egon Wolfson en pianist Loïc Lengagne. Na enkele optredens, met vooral het After Reception Quintet (oa op het Radio France Festival), en het behalen van hun diploma, besluit het trio om hun hogere studies aan te vatten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hier ontmoeten ze trompettist Gaspard Mathelin en de jonge Chinese bassist ‘Scott’ Cizhou Huang.

De originele composities van bandleider Bernoud worden met lof onthaald tijdens concerten in Brusselse clubs zoals L’Ascenseur en Sounds Jazz Club. Tot zijn belangrijkste invloeden rekent hij grootheden als John Coltrane, Thelonious Monk en Ornette Coleman, maar ook meer hedendaagse muzikanten zoals Ambrose Akinmusire, Immanuel Wilkins of vibrafonist Joel Ross. Het kwintet weet luisteraars te boeien en neemt hen mee op een kleurrijke reis; de energie die de muzikanten op het podium delen, laat de zaal trillen.

Credits

  • Elsiris: met Jasmien Geijsels (piano, synth en vocals), Pierre-Antoine Savoyat (bugel en FX) en Élie Goulème (drums)
  • YENTL: met Yentl Verborgt (zang en compositie), Jeroen Reggers (gitaar), Wout Gooris (piano), Jasper de Roeck (contrabas) en Jesse Dockx (drums)
  • TB Project: met Tristan Bernoud (vibrafoon), Gaspard Mathelin (trompet), Loïc Lengagne (piano), Egon Wolfson (drums) en ‘Scott’ Cizhou Huang (contrabas)

in samenwerking met