Maanconcert II: Alano Gruarin & Gwen Cresens

zo 12/03/2023 - 11:00

Ticketprijzen

VVK: € 7
Kassa: € 10

  • korting Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op VVK en Kassa
  • Exclusief! Slechts 80 plaatsen!

In 2003 ontmoeten pianist Alano Gruarin en accordeonist Gwen Cresens elkaar voor het eerst tijdens een residentie in Berlijn. Als begeleiders van Filip Jordens’ Hommage à Brel, spelen ze er samen met Jean Corti, Brels trouwe accordeoncompagnon.

Door de jaren heen blijven Alano en Gwen samenspelen in diverse producties zoals Orquesta Tanguedia en Kommil Foo. Ze nodigen elkaar uit om te schitteren op hun respectievelijke soloplaten (Profondo Blu 2009 & Concertos 2018). Kortom, het stond in de sterren geschreven dat hun uitzonderlijke muzikale klik vroeg of laat zou leiden tot een duoprogramma.

Ze kijken terug op een gemeenschappelijk repertoire van 20 jaar muziek en ontdekken en herwerken nieuwe muziek. Altijd met een open vizier. Voor het eerst smijt Alano zich in de wonderlijke wereld van het hammondorgel, dat opmerkelijk goed kleurt bij de accordeon van Gwen.

Naar goede Cresens-Gruarin-traditie ademt de muziek die ze samen brengen jazz, maar meandert ze naar alle hoeken van de wereld, om thuis te komen in de uiterst capabele handen van deze twee klasbakken.

Credits

met Alano Gruarin (hammondorgel) en Gwen Cresens (accordeon)

www.alanogruarin.be

De Italo-Belg Alano Gruarin wilde ooit eerst drummer worden, maar omdat hij te veel lawaai maakte met potten en pannen, begon hij te tokkelen op zijn vaders piano. Deze charmante pianist is nu een veelgevraagde sideman voor onder andere Kristel Lamerichs Quintet, Mercurytrio, Antje De Boeck & Ronny Verbiest en Filip Jordens.

In 2006 was de tijd echter rijp om met eigen werk naar buiten te komen: het Alano Gruarin Trio. Zijn klassieke jazztrio schets intieme jazzminiaturen die niet werken op technische krachttoeren, maar die zich op een ontroerende verhaallijn beroepen. Hun introspectieve lyriek klinkt fris en eenvoudig en wordt subtiel opgesmukt met flarden Westerse klassieke muziek. Alano Gruarin Trio bracht in 2007 zijn debuut-cd Profondu Blu uit, een triptiek, van speelse en bruisende muziek met filmische thema’s. Scores schrijven voor films blijft immers Gruarin’s grote droom.

“Voortspruitend uit zijn Italiaanse belcanto roots heeft Alano Gruarin als geen ander het aangeboren talent om een melodie tot zijn recht te laten komen. Zijn speelstijl is catchy, zonder afgezaagd te klinken en de emoties die hij in zijn muziek legt zijn oprecht en meeslepend. Er ligt hem een mooie toekomst te wachten.” (Jef Neve)