aftershow: LũpḁGangGang

za 18/03/2023 - 20:00
Ben LaMar Gay (60') - 30' pauze - Lakecia Benjamin (75')

Ticketprijzen

VVK: € 20 (rang 1) - € 18 (rang 2) - € 14 (rang 3)
Kassa: € 23 (rang 1) - € 21 (rang 2) - € 17 (rang 3)

Kortingen

 • Korting Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op VVK en Kassa
 • UiTPAS kansentarief: € 4,60 (rang 1) - € 4,20 (rang 2) - € 3,40 (rang 3)
 • geen andere kortingen 

Lakecia Benjamin presents Phoenix

In maart 2020, net bij aanvang van de eerste coronalockdown, pakte de Amerikaanse saxofoniste Lakecia Benjamin uit met haar album Pursuance: The Coltranes, een verzameling composities van Alice en John Coltrane. Het album was een eerbetoon aan en een voortzetting van de boodschap en stijl van deze grote maestro’s. Haar Pursuance concert stond ook gepland tijdens Leuven Jazz 2022, maar kon in laatste instantie helaas niet doorgaan.

We zijn dan ook ontzettend blij dat we haar opnieuw kunnen uitnodigen voor de Belgische première van haar gloednieuwe album Phoenix dat op 27 januari verscheen (op Whirlwind Recordings). Het album werd geproducet door veelvuldig Grammy-winnares Terry Lyne Carrington en met bijzondere gasten op de plaat: schrijfster en activiste Angela Davis en topmuzikanten als Wayne Shorter, Dianne Reeves, Patrice Rushen, Sonia Sanchez en Georgia Anne Muldrow.

De titel Phoenix is een dubbele metafoor. Het beschrijft zowel de verrijzenis van haar hometown New York – en de wereld – na de coronapandemie, maar ook haar persoonlijke terugkeer na een autocrash waarbij ze bijna het leven liet. De plaat bevat hoofdzakelijk originele composities, geschreven doorheen de seizoenen: “We moesten herrijzen als prachtige, schitterende vogels en terug aan het werk gaan. Daar wilde ik elke maand de aandacht op vestigen.” De composities op Phoenix zijn ook zeer bewust geschreven naar de kwaliteiten van haar geweldige gasten, vooral jazzvrouwen die haar grondig beïnvloed hebben.

Het lijdt geen twijfel dat Phoenix een geweldige nieuwe stap betekent voor een artieste die resoluut weet wat ze wil zeggen en hoe ze het moet zeggen, terwijl ze tegelijk hulde brengt aan haar voorbeelden en de tradities die haar zijn voorgegaan. De voorbije weken stond ze dan ook meer dan terecht op covers van hoogstaande bladen als Downbeat, JazzTimes en The New York Times.

Voor dit liveconcert omringt Benjamin zich met pianist Zaccai Curtis, drummer Enoch (EJ) Strickland en bassist Ivan Taylor.

Ben LaMar Gay - Hippe jazz uit Chicago

Kornettist Ben LaMar Gay is als een menselijke caleidoscoop. Als multi-instrumentalist en zanger knalt hij los door muzikale hokjes en is hij niet vies van sociaal engagement. Daarmee plaatst hij zich middenin de Chicago jazz renaissance.

Ook zijn tweede album Open Arms to Open Us bracht hij uit op het boeiende jazzlabel International Anthem, waar andere parels als Angel Bat Dawid, Jaimie Branch, Makaya McCraven, Irreversible Entanglements en Alabaster dePlume hun plaats vinden. Chicago Reader vatte de essentie trefzeker samen: “International Anthem brings punk idealism to progressive jazz.” Zo heeft de plaat veel weg van het baanbrekende Impulse!-label uit de jaren 60: topproducties, cutting edge muziek en een herkenbaar klassevol grafisch design.

Op zijn plaat hoor je invloeden van jazz tot R&B en hip-hop en zoekt hij een antwoord op wat hij kan achterlaten voor “de jonge mensen in zijn leven”, als het aankomt op “het afbrokkelen van maatschappelijke façades”. Hij vindt het antwoord in ritme, "het enige authentieke dat grote afstanden aflegt en alles overleeft."

Aftershow: LũpḁGangGang - albumrelease

LũpḁGangGang is een band die opteert voor een balans tussen instrumentaal en vocaal, tussen improvisatie en uitgeschreven muziek. Ze schipperen daarbij tussen zoeken en vinden. Die zoektocht kun je het best live meemaken, want het constante enthousiasme en de ontembare energie die ze hieruit halen, maakt het zoeken misschien nog juist iets interessanter dan het vinden! Fris, vernieuwend, ondeugend en tonnen attitude: dat is LũpḁGangGang.

Op Leuven Jazz stellen ze hun debuutalbum voor, waarvoor ze opnieuw samenwerken met Nicolas Rombouts (Dez Mona). Daarbij brengen ze hun brede waaier aan invloeden samen (zoals Kamaal Williams, The Breathing Effect, STUFF., Black Midi …), en bouwen ze tegelijk ook verder een eigen sound. Het album verschijnt op Sdban Ultra, niet toevallig ook de thuis van STUFF, Steiger, TaxiWars en De Beren Gieren.

Timetable

 • 20.00–21.00 uur: Ben LaMar Gay
 • 21.30–22.45 uur: Lakecia Benjamin
 • 22.45 uur: Aftershow in Foyer met LũpḁGangGang

In de pers

 • “Lakecia Benjamin is a crafty traditionalist who remains in step with the rhythms of the young generation.” (The New Yorker)
 • “Jazz festivals looking to book a charming performer capable of captivating the masses and appealing to the serious-minded fans need look no further.” (Pollstar)
 • “Striking presence and showmanship” (JazzTimes)
 • "even when Benjamin turns the spotlight to her guests, she’s still surrounding them with music of strength and character, making Phoenix a powerful example of an artist using the tools borrowed from her influences to create her own objet d’art." (The BIG Takeover)
 • "Benjamin’s grandiose comeback is replete with energy, an astonishing fluency, and strong ideas." (★★★★ Jazz trail)

Over Ben LaMar Gay

 • “Sounds simultaneously like … Bitches Brew, hip-hop, New York experimental math rockers Battles, Kid A, raga, samba, free jazz, D’Angelo, and the chipmunk-ed vocals employed by rave producers” (Pitchfork)

Over LũpḁGangGang

 • “Het parcours van LũpaGangGang is er eentje om jaloers op te zijn.” - Dansende beren (****)
 • “Heerlijk hoe het viertal er weer eens in slaagt ons te verrassen met een vernuftige compositie waarin de muziek en de tekst mekaar op eigenzinnige wijze aanvullen en versterken.” (Luminous Dash)

Credits

Lakecia Benjamin: Lakecia Benjamin (altsaxofoon), Zaccai Curtis (piano), Ivan Taylor (contrabas) en EJ Strickland (drums)

Ben LaMar Gay: Ben LaMar Gay (cornet en vocals), Will Faber (gitaar), Matthew Davis (keys en tuba), Tommaso Moretti (drums)

LũpḁGangGang: Anton Robberechts (gitaar en stem), Miel De Koninck (toetsen), Lena Thijs (bas en stem) en Rob Swennen (drums)

Bekijk en luister online