Eliott Knuets 5tet ft. Aaron Parks + MiXMONK

Aftershow: Teis Semey & Sanem Kalfa

za 11/03/2023 - 20:00
30CC/Schouwburg
aftershow in foyer
MiXMONK (60') - 30' pauze - 70' Eliott Knuets (70')

Ticketprijzen

VVK: € 17 (rang 1) - € 15 (rang 2) - € 12 (rang 3) - € 9 (rang 4)
Kassa: € 20 (rang 1) - € 18 (rang 2) - € 14 (rang 3) - € 10 (rang 4)

Kortingen

  • Korting Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op VVK en Kassa
  • UiTPAS kansentarief: € 4 (rang 1) - € 3,60 (rang 2) - € 2,80 (rang 3) - € 2 (rang 4)
  • geen andere kortingen

ELIOTT KNUETS 5TET FT. AARON PARKS

30CC stelt met trots Eliott Knuets voor als young artist in residence van Leuven Jazz 2023! Knuets, nog altijd maar 19 jaar, loste tijdens de editie van 2022 alle verwachtingen in met zijn virtuoos en fris gitaarspel. 30CC geeft hem daarom carte blanche voor een bijzondere avond.

Eliott Knuets begon op zesjarige leeftijd gitaar te spelen. Aanvankelijk ondergedompeld in de rockmuziek ontwikkelde hij al snel een passie voor jazz. Hij volgde les bij Peter Hertmans en Bert Cools. Toen hij amper 16 jaar was, had hij het grote geluk om met Wynton Marsalis te jammen tijdens diens tournee in België. Marsalis nodigde hem daana ook uit voor een virtuele sessie in Dizzy’s Club in New York. Nadien werd Eliott uitgenodigd om met het Brussels Jazz Orchestra een livesessie te spelen tijdens Django Follies 2022. Later stond hij ook op het grote podium van BOZAR voor een concert met zijn eigen composities.

Zijn spel wordt verrijkt door de invloeden van vele musici naar wie hij luistert en die hij waardeert, zoals Pat Metheny, John Scofield, Mike Moreno, Lage Lund, Peter Bernstein, Kurt Rosenwinkel, Jesse Van Ruller, Brad Mehldau, Herbie Hancock, Joshua Redman, Wynton Marsalis …

Tijdens Leuven Jazz krijgt Eliott Knuets de kans om zijn composities te spelen met niemand minder dan de Amerikaanse pianist Aaron Parks. Voor Eliott is het een droom die uitkomt: “Ik hou van zijn muziek, zijn spel, zijn composities ... Het is een muzikaal universum waarin ik me bevind. Toen ik door 30CC werd uitgenodigd als artist in residence tijdens Leuven Jazz, vond ik het een mooie kans om Aaron te vragen als gastmuzikant. “

AARON PARKS

Pianist en componist Aaron Parks maakte op 25-jarige leeftijd grote indruk met Invisible Cinema (2008), zijn debuutalbum op Blue Note (na drie releases op dit legendarische label met trompettist Terence Blanchard). De BBC riep het uit tot een van de beste albums van het jaar en JazzTimes onthaalde hem als ‘A New Visionary’.

In zijn band Little Big ligt de nadruk op pakkende, verhalende songs vol melodie en eigentijdse ritmes. De musici brengen niet alleen ervaring mee uit de jazz, maar ook uit elektronica, alternatieve pop en country.

Aaron Parks heeft samengewerkt met onder anderen Kurt Rosenwinkel, Dhafer Youssef, Terri Lyne Carrington, Ambrose Akinmusire, Gretchen Parlato, Kendrick Scott en Marcus Miller. Hij gooide hoge ogen met twee albums op ECM: een solo-piano-album en een trio-album met Billy Hart and Ben Street. Hij is ook een van de oprichters van James Farm, de band met Joshua Redman, Matt Penman en Eric Harland.

Aaron Parks was met zijn eigen kwartet ook al te gast op Leuven Jazz in 2015.

Knuets en Parks laten zich verder omringen door een super ritmesectie bestaande uit Basile Rahola op contrabas en Antoine Pierre op drums.

MiXMONK

MiXMONK, dat zijn drie virtuoze muzikanten die de muziek van jazzlegende Thelonious Monk vermengen met hun eigen originele composities. De samenstelling van dit akoestische trio overstijgt grenzen en generaties met de legendarische Amerikaanse drummer Joey Baron en twee van de allerstrafste Belgische solisten: pianist Bram De Looze en saxofonist Robin Verheyen.

MiXMONK houdt er zeker van om een mooie Monk-ballad te spelen, maar is absoluut geen repertoireband die erop uit is om de muziek van de grote componist-pianist opnieuw te creëren door vast te houden aan zijn partituur. In plaats daarvan eren Baron, De Looze en Verheyen zijn eigentijdse geest door speelsheid en creativiteit in hun interactieve benadering te leggen. De muziek van Monk mainstream laten klinken, is het laatste van hun doelen en het toevoegen van Monk-ismen aan hun eigen meer lyrische stukken, is wel het minste van hun zorgen.

Oorspronkelijk samengesteld op vraag van BOZAR voor de viering van honderd jaar Monk, keek het trio nooit meer achterom sinds hun uitverkochte première in oktober 2017. Na verschillende succesvolle Europese tournees mogen we ze eindelijk verwelkomen op het podium van Leuven Jazz.

AFTERSHOW: TEIS SEMEY & SANEM KALFA

De Deen Teis Semey en de Turkse Sanem Kalfa zijn twee gerespecteerde improvisatoren in de Nederlandse jazzscene. In dit duo laten ze een andere kant van hun muzikaliteit zien, waarbij ze zich laten inspireren door Scandinavische en Turkse volksmuziek, avant-garde jazz en zachte dreampop.

Sanem Kalfa ken je misschien van haar werk met George Dumitriu en Joachim Badenhorst, maar ze heeft ook een uitgebreide catalogus aan solostukken. Haar beheersing van niet alleen haar stem, maar ook “tinges and timing, blossoming and flow, vibe and touch, fly and linger” (AllAboutJazz), maakt haar een interessante match met Teis Semey.

Gitarist Teis Semey is jonger en begint net het Europese centrale podium te betreden. Als JazzAhead Showcase-artiest, met ook drie eigen albums en optredens in o.a. het Bimhuis en het North Sea Jazz Festival, is hij zeker niet verlegen om een ​​stempel te drukken. Deze “rijzende ster” (NRC) “grijpt je bij de schouders en schreeuwt een verhaal in je gezicht, maar dan wel een verhaal met diepgang en nuance” (Jazzism).

Het duo van Sanem Kalfa en Teis Semey is dus iets speciaals dat we niet zo vaak tegenkomen: twee muzikanten van wereldklasse die samenwerken als een speciale traktatie voor degenen die het geluk hebben om op dat moment in het publiek te zijn. In dit concert brengt het duo een mix van Turkse muziek, Deense volksmuziek, zang en improvisatie.

Timetable

  • 19.15 uur: deuren
  • 20.00 - 21.00 uur: MiXMONK 
  • 30' pauze 
  • 21.30 - 22.40 uur: Eliott Knuets ft. Aaron Parks
  • 22.45 - 23.30 uur: aftershow van Sanem Kalfa en Teis Semey

Credits

Eliott Knuets 4tet: Eliott Knuets (gitaar), Antoine Pierre (drums), Basile Rahola (contrabas) en Aaron Parks (piano)
MiXMONK: Bram De Looze (piano), Robin Verheyen (saxofoon) en Joey Baron (drums)