do 16/03/2023 - 16:00
do 16/03/2023 - 18:00
2 uur

Ticketprijzen

gratis, met reservatie

Timing

  • 16.00 – 18.00 uur: Django
  • 18.00 – 19.00: Manneken Swing

DJANGO

Django Reinhardt wordt beschouwd als de pionier van de (Europese) gitaarjazz en de vader van de zogenaamde swing jazz. Reinhardt, geboren in een dorp in Henegouwen, was zigeuner, een bevolkingsgroep die door de nazi's werd vervolgd. Dit weerhield hem er niet van om door te gaan met het spelen van zijn geliefde jazzmuziek.

In 1943 is de briljante, zorgeloze jazzgitarist op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van het door de Duitsers bezette Parijs. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan te vluchten ...

2017 | regisseur: Etienne Comar
117 minuten | Engels met Nederlandse ondertitels

ook te zien via de dvd-collectie van de Bib Leuven

MANNEKEN SWING

Net voor de Tweede Wereldoorlog was jazz op zijn hoogtepunt in België en onze orkesten speelden zelfs een centrale rol in de Europese jazz. Deze ongeëvenaarde artistieke creativiteit zorgde onder meer voor de oprichting van het grootste Belgische radiojazzorkest, onder de leiding van Stan Brenders. Zijn orkest is internationaal bekend dankzij radio-uitzendingen en andere opnames en de overvloed aan jazzclubs in het Brusselse.

Deze muziekstijl, die de moderniteit wilde uitdrukken op eenvoudige, dansbare en frivole wijze, werd echter een propagandamiddel tijdens de Duitse bezetting. Hoe was dit eigenlijk mogelijk? En zal deze dramatische dualiteit onze held verslaan, of zal het dirigeerstokje van de dirigent zich tegen hem keren?

2015 | regisseur: Julien Bechara
52 minuten | Frans met Nederlandse ondertitels

(ook te zien via Cinébib)

Timing

16.00 – 18.00 uur: Django
18.00 – 19.00: Manneken Swing

Bekijk en luister online