Ragtime

di 14/03/2023 - 19:00
2 uur 35 minuten

Ticketprijzen

€ 11

Kortingen

  • Cultuurkaart KU Leuven: € 8
  • UiTPAS kansentarief: € 2,20

Ragtime

New York, begin van de 20ste eeuw. Architect Stanford White wordt neergeschoten door miljonair Harry K. Thaw wegens de vermeende affaire met zijn vrouw Evelyn. Coalhouse Walker Jr. is een welvarende zwarte ragtimepianist maar zijn succes wordt niet gesmaakt door iedereen waardoor een hoop racistische belagingen, door de voornamelijk witte bevolking, volgen. Coalhouse probeert met alle mogelijke middelen, legaal of niet, gerechtigheid te verkrijgen.

Mother uit een familie in New Rochelle neemt Coalhouse’s geliefde en hun pasgeboren kind in huis maar Father beoogt het kind te overhandigen aan de politie om zo als ruilmiddel te gebruiken tegen het stedelijk terrorisme dat Coalhouse veroorzaakt als protest. Simultaan begint Younger Brother, broer van Mother, een romantisch affaire met Evelyn, wat leidt tot een verwikkeling van beide situaties.

Commentaar

Deze iconische, typisch Amerikaanse klassieker, gebaseerd op de gelijknamige historische bestseller van E.L. Doctorow, vertelt op aanzienlijke wijze over klassenstrijd, sociale verandering en de kloof tussen arm en rijk.

Hoewel Robert Altman (Nashville, The Long Goodbye) oorspronkelijk werd geselecteerd als regisseur voor de film, was het tweevoudig Oscarwinnaar Milos Forman die, na onenigheid tussen Altman en producer Dino De Laurentiis, zijn plek innam.

Een onverwacht optreden van de al gepensioneerde, 81-jarige James Cagney zorgde ervoor dat de film nog meer erkenning genoot, de rol was zijn allerlaatste in een langspeelfilm. De film behaalde 8 Oscarnominaties waaronder Beste mannelijke bijrol voor Howard E. Rollins Jr., die met Ragtime zijn debuut maakte, en Beste originele muziek en Beste originele nummer voor het werk van componist Randy Newman.

Credits

Fictiefilm / 1981 / Verenigde Staten / Engels
regisseur Milos Forman cast James Cagney, Elizabeth McGovern, Howard E. Rollins Jr. en anderen

Bekijk en luister online