About

Sinds 2011 staat Leuven Jazz op de Belgische en internationale jazzkaart als een stadsbreed festival rond jazz en jazzbeleving. Van een jazzweekend zijn we uitgegroeid naar een tiendaags festival, met vele partners.

Waarvoor staat Leuven Jazz:

 • De stad is één grote speelplek. We spelen op binnen- en buitenlocaties, in kleine en grote zalen. Het kan intiem of net voor de grote massa en het is steeds op wandelafstand, makkelijk bereikbaar en behapbaar voor de jazzliefhebber.
  We besteden daarbij veel aandacht aan close encounters en brengen jazz(artiesten) dichtbij: in huiskamers en studentenkoten, in straten en op pleinen, in het centrum en de deelgemeenten.
  De komende jaren willen we ook extra inzetten op een regionale dimensie met concerten in buurgemeenten en de Oost-Brabantse regio. Zo bieden we publiek én artiesten meer kansen om elkaar te ontmoeten.
 • Jong talent, creativiteit en ontdekking krijgen alle kansen. Op diverse podia maken we bewust plaats voor jonge muzikanten en nieuwe stromingen.
  Vaste partners daarbij zijn de B-Jazz International Contest (sinds 2015 onderdeel van het festival) en de jazzopleiding van LUCA (met thema-ensembles, bigband en masterclasses door (buitenlandse) topartiesten).
  Waar het kan, gaan we ook voluit voor unieke creaties. Zo gaven we al carte blanche aan Jef Neve, herlanceerden we André Brasseur en creëerden een drummers special met Antoine Pierre, Lander Gyselinck en Mark Schilders. Voor editie 2020 stonden ook ‘She’s on the Jazz’ met Isolde Lasoen en een circus-jazz-special met Tuur Florizoone gepland. Beide projecten werden door corona uitgesteld naar een later tijdstip.
 • In al onze artistieke selecties streven we naar goede evenwichten tussen vrouw/man, jong/oud, wit/zwart … van hier en elders.
  Buitenlandse toppers vinden al jaren hun weg naar Leuven Jazz. De voorbije edities mochten we onder meer kleppers ontvangen als Fred Hersch, Archie Schepp, Richard Galliano, Sons of Kemet, Stefano Bollani, Dave Holland, Cinematic Orchestra, Avishai Cohen, Mulatu Astatke …
  In elke editie leggen we ook een weloverwogen focus. De voorbije edities stonden o.a. drums (2018), piano (2019) en vrouwelijke muzikanten (2020) centraal.
 • Het festival draait niet enkel om concerten, maar betrekt ook andere disciplines. Tal van partners gaan met jazz(muziek) aan de slag: jazzdocu’s en films in Cinema ZED, de mix van livemuziek met beeldende kunst in M Museuam, vinylbeurzen, jazzy beiaards, live Radio Scorpio …
  Elke editie pairen we aan een specifieke bierenselectie en we prikkelden de smaakpapillen ook al met een unieke festivalpraline.
 • Leuven Jazz is toegankelijk en voor alle generaties. Het is immers nooit te vroeg (of te laat) om de geneugtes van jazz ontdekken.
  In studentenstad Leuven zet het festival uiteraard volop in op de aanwezigheid van studenten, zowel in het publiek als in het programma.
  Elke editie brengt bovendien een speciaal familieprogramma, zelfs voor de allerkleinsten. Ook de oudere generaties worden niet vergeten, met o.a. huiskamerconcerten in rust- en verzorgingstehuizen en buurtcentra.
  Om iedereen de kans te geven om het festival te ontdekken, is ruim de helft van het programma helemaal gratis. Bij de betalende sets worden de prijzen bewust laag gehouden.