vr 10/03/2023 - 19:00
2 uur 18 minuten

Ticketprijzen

€ 11

Kortingen

  • Cultuurkaart KU Leuven: € 8
  • UiTPAS kansentarief: € 2,20

The Natural

Jaren 30. De onbekende honkballer met een mysterieus verleden Roy Hobbs verschijnt uit het niets om een professioneel honkbalteam, dat meer verliest dan het wint, naar de top van de competitie te brengen.

Hobbs was zestien jaar daarvoor nog een talentvolle slagman op weg naar een glanzende honkbalcarrière, maar enkele tragische gebeurtenissen gooiden roet in het eten en Roy en zijn talent geraakten in de vergetelheid. Met behulp van een knuppel, gesneden uit een door bliksem getroffen boom, hoopt Hobbs zijn eerder misgelopen carrière alsnog te laten herleven.

Commentaar

De geliefde honkbalklassieker, gebaseerd op de debuutroman van Bernard Malamud, brengt sport en film samen in een drama over het netelige levensverhaal van een ambitieuze slagman. De film, met in de hoofdrollen Oscarwinnaars Robert Redford en Robert Duvall, won in 1985 een Grammy voor Beste instrumentale compositie, naar aanleiding van de prachtige soundtrack gecomponeerd door Randy Newman.

Redford vertolkt op een grandioze manier het ruwe pad dat in wezen een metafoor is voor het falen en het succes in een poging het te maken in Amerika. Het met intrigerende en mythische elementen gevulde werk staat bekend als dé prestatie waarmee Barry Levinson zichzelf bewees als regisseur. Vier jaar later zal Levinson, na vier gemiste nominaties voor The Natural, een Oscar binnenhalen voor Rain Man.

Credits

Fictiefilm / 1984 / Verenigde Staten / Engels
regisseur Barry Levinson cast Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close en anderen

Bekijk en luister online