Maanconcert III: Lynn Cassiers & Jozef Dumoulin

Lilly Joel Plays The Organ - Sibyl Of The Rhine

wo 15/03/2023 - 20:00

Ticketprijzen

VVK: € 7
Kassa: € 10
korting Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op VVK en Kassa

Exclusief! Slechts 100 plaatsen!

Zangeres en multi-instrumentaliste Lynn Cassiers en toetsenist-componist Jozef Dumoulin maken al meer dan 20 jaar samen muziek.

Een lange en fascinerende lijst van gebeurtenissen bracht hen ertoe een project op te zetten rond de muziek van de 12de-eeuwse mystica Hildegard von Bingen, in een bezetting voor stem, elektronica en orgel. Toch voelt het als een evidentie, als ergens thuiskomen.

De muziek van Hildegard von Bingen is in wezen monodisch, gemaakt om te worden uitgevoerd door één stem en misschien één vaste pedaalnoot als begeleiding. Een groot deel van het project bestond uit het vinden van de juiste aanpak en toon voor deze bezetting. Kijken hoe deze melodieën vandaag resoneren en wat ze oproepen, ruimtes exploreren waar ze zich eenvoudig kunnen ontvouwen. Improvisatie speelde een sleutelrol in dit proces; luisteren, voelen, dromen. Een lied van Robert Schumann en een melodie van Tom Jobim werden toegevoegd om de kleuren en atmosferen die zich aandienden te versterken en te stabiliseren.

Het resultaat heet Sibyl Of The Rhine en is van een betoverende schoonheid, gemaakt om keer op keer gehoord te worden. Maar het is ook een duidelijke blauwdruk en een krachtige bron voor verdere live-uitvoeringen.

In de pers

"een esoterische luisterervaring waarbij de tijd plots lijkt stil te staan. Bovenal een elegie aan loepzuivere zang en de kracht van een minimalistische omkadering." (Jazz'halo)

Credits

met Lynn Cassiers (vocals en elektronica) en Jozef Dumoulin (pijporgel)

Lynn Cassiers en Jozef Dumoulin hebben zich beiden gevestigd in het domein van de hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek. Naast andere samenwerkingen spelen ze als duo Lilly Joel, waarbij ze vrije improvisatie mengen met elektronica. Lilly Joel Plays The Organ is een speciale uitgave van het duo waarbij Jozef Dumoulin zijn gebruikelijke elektronische opstelling vervangt door het aloude pijporgel, een instrument dat hij als tiener veelvuldig bespeelde.

Bekijk en luister online