Breath by Breath - Europese première

aftershow: Roeland Celis Trio
za 12/03/2022 - 20:00
30CC/Schouwburg
aftershow in foyer

Ticketprijzen

VVK: € 23 (rang 1) – € 20 (rang 2) – € 15 (rang 3)
Kassa: € 26 (rang 1) - € 23 (rang 3) - € 18 (rang 3)

Kortingen:

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op alle prijzen
  • UiTPAS kansentarief (vaste prijzen): € 5,20 (rang 1) - € 4,60 (rang 2) - € 3,60 (rang 3)

Met zijn 18 nominaties voor de Grammy Awards is Fred Hersch een pianist die vele harten weet te veroveren. Hij laat zich niet leiden door genres. Zijn muziek is ook niet geïnspireerd door namen uit het verleden, maar hij is wel invloedrijk voor pianisten als Brad Mehldau en Ethan Iverson, twee van zijn voormalige studenten.

In het pandemiejaar 2020 bracht Hersch de fantastische plaat Songs from Home uit. Iedere dag speelde hij een nummer van z’n nieuwe plaat voor een online publiek. Op Songs from Home staan niet alleen standards van Cole Porter, Joni Mitchell en Duke Ellington, maar ook eigen werk. En dat bleef niet onopgemerkt: het Franse jazzblad ‘Jazz Magazine’ riep Hersch uit tot Buitenlandse artiest van het jaar.

Ook 2022 ziet er goed uit. Met het nieuwe album 'Breath by Breath' (Palmetto Records), opgenomen in de befaamde Carnegie Hall in New York, voegt hij opnieuw een meesterwerk toe aan zijn uitgebreide oeuvre. Naast vaste compagnons Drew Gress (bas) en Jochen Rueckert (drums) werkte hij voor dit album samen met het Crosby Street String Quartet. Zoals All About Jazz het omschrijft: "It checks all the usual Fred Hersch boxes: standout musicians, singular compositions, graceful and fully committed performances." Of in the woorden van DownBeat: "a musical universe that’s different from anything else on the scene today."

Voor de Europese live première tijdens Leuven Jazz wordt Hersch begeleid door bassist Clemens Van Der Feen  en Jonas Burgwinkel (drums/percussie). Verder kiest hij ook voor de jonge strijkers van het Desguin Kwartet. Dit Antwerps viertal won, samen met Trio Aries, Supernova 2020. Ze gingen ook met de Publieksprijs aan de haal. Sinds 2021 is het Desguin Kwartet lid van het Internationale Le Dimore Del Quartetto netwerk. Ze hebben inmiddels hun debuutplaat uitgebracht. Een droom die in vervulling ging voor Wolfram Van Mechelen (viool), Ludovic Bataillie (viool), Rhea Vanhellemont (altviool) en Pieter-Jan De Smet (cello).

Aftershow: Roeland Celis Trio + Lennert Baerts

Gitarist Roeland Celis speelt al enkele jaren als sideman in bands zoals NABOU en HAST. In die formaties manifesteert hij ook zijn voorliefde voor pop- en rockinvloeden. Die invloeden heeft Roeland de laatste jaren gekanaliseerd en verfijnd en horen we ook terug in de muziek van zijn trio. Er is sprake van een breed dynamisch spectrum: lyrische, zachte passages worden afgewisseld met clusterharmonieën en zware riffs. Lichte en donkere kleuren bestaan naast elkaar, of worden vermengd. In dit gebeuren heeft elk bandlid zijn eigen onmiskenbare rol en stem, hetzij in een begeleidende, interagerende of leidende rol.

De triobezetting is eerder traditioneel en bestaant uit contrabas, drums en gitaar. Als partners koos Roeland voor Hendrik Vanattenhoven op contrabas en Matthias De Waele op drums. Beiden zijn actieve muzikanten in het Belgische jazzlandschap, met een meteen herkenbare sound en speelstijl. Alle drie delen ze een passie voor de jazztraditie. Het is ook geen verrassing dat dit trio startte als een zogenaamd standards trio. De laatste jaren sloop hier meer en meer eigen materiaal in en het repertoire bestaat nu volledig uit composities van Roeland.

In januari 2022 neemt het trio zijn debuutalbum op, tevens het eerste album dat uitkomt onder Roelands naam. Op dit album zullen er ook enkele gasten meespelen: Muriel Urquidi (zang), Frank Vaganée (altsaxofoon) en Lennert Baerts (tenorsaxofoon). Die laatste sluit ook aan bij deze live gig. Het debuutalbum verschijnt in april op Soulfactory Records, het label van Ewout Pierreux en Tutu Puoane. Tijdens Leuven Jazz krijg je het alvast in avant-première te horen!

In de pers

  • Verbaasd zijn we er niet echt over, maar we willen het toch maar even formeel meegeven: Fred Hersch heeft nog maar eens een meesterwerk gemaakt! - Rootstime over Breath by Breath
  • Fred Hersch heeft een ... een meditatieplaat gemaakt. Dat is dan de compacte versie. Het werkelijke verhaal is iets minder onheilspellend en sluit mooi aan bij 'mans discografie. - enola.be
  • Fred Hersch toont meesterlijk in ‘Breath By Breath’ hoe strijkers en jazztrio een geheel vormen dat meer is dan de som van de delen. Een betoverende balans van introverte schoonheid en sensitieve uitstraling. - Jazzhalo.be