Fred Hersch + Avishai Cohen (vervangt Enrico Rava) + Bram De Looze

zo 13/03/2022 - 20:00

Ticketprijzen

VVK: € 25 (rang 1) – € 22 (rang 2) – € 17 (rang 3)
Kassa:
€ 28 (rang 1) - 25 € (rang 3) - € 20 (rang 3)

Kortingen:

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op alle prijzen
  • UiTPAS kansentarief (vaste prijzen): € 5,60 (rang 1) - € 5 (rang 2) - € 4 (rang 3)

PROGRAMMAWIJZIGING:

Gezien zijn hoge leeftijd en de aanhoudende Covid-situatie past Enrico Rava voorlopig voor opdrachten in het buitenland. Samen met Fred Hersch hebben we een meer dan waardige vervanger gevonden in de Israëlische trompettist Avishai Cohen!

Hersch bestempelde Cohen alvast als de trompettist waar hij “de meest natuurlijke connectie” mee voelde en een geweldige flow. In het licht van Hersch’ carrière en de vele duo’s met trompettisten is een groter compliment moeilijk denkbaar.
----

Twee grootmeesters op ons podium. We hebben er tijdens het Leuven Jazz Festival stilaan een patent op.
Denk aan de muzikale samensmelting tussen bassist Ron Carter en accordeonist Richard Galleano. Of eveneens als pianoduo het geïmproviseerd huwelijk tussen Craig Taborn en Vijay Iyer. Of de heroïsche avond met jawel Fred Hersch en zijn Italiaanse tegenpool Stefano Bollani.

Fred Hersch laat zich deze keer graag vergezellen door de trompettist Avishai Cohen. Ook pianist Bram De Looze mag aanschuiven aan dit feestelijk concert. De Looze is nog jong maar daarom niet minder virtuoos. De stempel ‘beloftevol’ heeft hij dus allang overschreden.

FRED HERSCH

Met zijn 18 nominaties voor de Grammy Awards is Fred Hersch een pianist die vele harten weet te veroveren. Hij laat zich niet leiden door genres. Zijn muziek is ook niet geïnspireerd door namen uit het verleden, maar hij is wel invloedrijk voor pianisten als Brad Mehldau en Ethan Iverson, twee van zijn voormalige studenten.

In het pandemiejaar 2020 bracht Hersch de fantastische plaat Songs from Home uit. Iedere dag speelde hij een nummer van z’n nieuwe plaat voor een online publiek. Op Songs from Home staan niet alleen standards van Cole Porter, Joni Mitchell en Duke Ellington, maar ook eigen werk. En dat bleef niet onopgemerkt:: het Franse jazzblad ‘Jazz Magazine’ riep Hersch uit tot Buitenlandse artiest van het jaar.

Ook 2022 ziet er goed uit, want we kijken uit naar nieuw werk van zijn trio, opgenomen in de befaamde Carnegie Hall in New York.

AVISHAI COHEN

Avishai Cohen staat wereldwijd bekend als een muzikant met een eigen sound en zoekende geest, een immer-creatieve performer en componist die openstaat voor vele jazzstijlen, als bandleider of sideman.

Naast het bejubelde werk met zijn kwartet in de afgelopen jaren, en voordien met het trio onder de naam Triveni, heeft Cohen ook opgenomen en wereldwijd getourd met onder meer het Mark Turner kwartet, het SFJAZZ Collective, Jazz100 (met Danilo Perez, Chris Potter, etc.), Zakir Hussain en het 3Cohens sextet – met zijn zus, klarinettist-saxofonist Anat, en zijn broer, saxofonist Yuval. In de DownBeats Critics Poll werd hij driemaal na elkaar verkozen als Rising Star en intussen is hij ook aangeduid als artistiek directeur van het International Jerusalem Festival.

Zijn samenwerking met Fred Hersch gaat terug tot zijn prille begindagen in New York, meestal in het kader van The Cohens maar ook in clubs en informele sessies. Hersch is onder meer te horen als gastpianist bij het familietrio op ‘The Tightrope’ (Anzic Records, 2013). In 2021 kwam het eindelijk tot een korte Europese duotour, met onder meer uitverkochte concertzalen in Madrid en Sevilla.

BRAM DE LOOZE

Bram De Looze – nog altijd maar 30 jaar oud! – maakt al een decennium lang de Europese en New Yorkse podia onveilig met projecten als LABtrio (met Lander Gyselinck van STUFF. en Anneleen Boehme), Pentadox (met Samuel Ber) en een trio met Joey Baron en Robin Verheyen. In 2016 won hij op ‘Gent Jazz’ de ‘Sabam Jazz Award voor jong talent’ en in 2018 kreeg hij de ‘Klara Award’ voor zijn album ‘Switch the stream’.

De Looze kiest voor een duurzame samenwerking met pianobouwer Chris Maene. Hij maakte opnames met verschillende uitzonderlijke instrumenten uit de collectie van Maene. Na Piano é Forte (Leuven Jazz 2017) op replica’s van historische pianoforte’s, volgde in 2018 het album Switch the stream, ingespeeld op de revolutionaire straight strung of rechtsnarige vleugelpiano van Chris Maene. Hij fleurde afgelopen najaar bij 30CC ook The Sound of Piano op met bewerkingen van J.S. Bach.

Nu mag hij zich rond de twee grootmeesters scharen. Uitgepikt door Fred Hersch himself om zowel solo als in duo aan de slag te gaan.



In de pers

PERS OVER  AVISHAI COHEN

  • “Every generation of jazz trumpeters revisits the legacy of Miles Davis in their own ways, but the Israeli rising star Avishai Cohen’s version of the journey has been particularly skillful.” (The Guardian)
  • “an extravagantly skilled trumpeter, relaxed and soulful … deftly combining sensitivity and flair.” (The New York Times)
  • “Avishai Cohen has rather quietly become one of the most creative trumpet players in jazz.” (JazzTimes)
  • “Cohen is a versatile, modern master.” (DownBeat)
  • Trumpeter Avishai Cohen is recognized globally as a musician with an individual sound and a questing spirit, an ever-creative player-composer open to multiple strains of jazz and active as a leader, co-leader and sideman.
  • Avishai Cohen over zijn nieuw album Naked Truth dat baadt in een zeer meditatieve sfeer.- Jazzhalo

Bekijk en luister online