Matthias Heyman
za 18/03/2023 - 11:00
90'

Ticketprijzen

  • gratis, met inschrijving
  • Exclusief, maximum 20 plaatsen

Op donderdag vertonen we de film Django, over jazzgitarist Django Reinhardt, en een documentaire over bigbandleider Stan Brenders. Deze filmische dialoog zorgt voor een uiterst gelaagde verhaal over jazz, verzet, collaboratie en menselijkheid, en dit allemaal in onze regio, België en Noord-Frankrijk, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

In deze Filmclub op zaterdag onthult moderator en jazzhistoricus Matthias Heyman de parallellen tussen een Frans-Belgisch symbool van verzet en een van-collaboratie-beschuldigd Belgisch jazzicoon. Daarmee doorprikt hij de vele mythes die er nog steeds heersen over de houding van de Duitse bezetter tegenover jazz.

Mattias Heyman

Matthias Heyman is professor aan de VUB, onderzoeker aan LUCA School of Arts en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij de onderzoeksgroep jazz en populaire muziek coördineert. Hij is ook actief als freelance contrabassist, zowel jazz als klassiek.

Als eerste in België behaalde hij in 2018 een doctoraat in jazz aan de Universiteit Antwerpen. Als expert in artistiek onderzoek, Belgische jazzgeschiedenis en contrabas spreekt Heyman geregeld op internationale congressen en publiceert hij in internationale jazztijdschriften. Hij werkt momenteel aan twee boeken, een monografie over jazzbassist Jimmie Blanton en een edited volume over de Beatles en humor.