Vijay Iyer & Craig Taborn | Julian Lage Trio

wo 20/03/2019 - 20:00
Concert

Ticketprijzen

  • VVK: € 26 - € 24 met Cultuurkaart KU Leuven
  • KASSA: € 29
  • UiTPAS met kansentarief: € 5,80

20.00-21.20 uur: VIJAY IYER - CRAIG TABORN 
22.00-23.15 uur:  JULIAN LAGE TRIO

Vijay Iyer & Craig Taborn (US)

Een avond met twee grand pianos! In 2013 plaatste Leuven Jazz pianisten Stefano Bollani en Fred Hersch in wereldwijde primeur tegenover elkaar. Deze keer presenteren we twee Amerikaanse pianisten, Craig Taborn en Vijay Iyer. Zij behoren zonder enige twijfel tot de meest invloedrijke jazzpianisten van hun generatie en treden als het ware in de voetsporen van Chick Corea en Herbie Hancock in de jaren zeventig.  

Beide heren leerden elkaar kennen als sparring partner bij  Roscoe Mitchell’s Note Factory, een dubbelband met twee blazers, twee bassisten, twee drummers en … twee pianisten. Ze bleken ook gedeelde interesses te hebben: allebei adoreerden ze toetsenisten als Sun Ra, Geri Allen en Cecil Taylor. Beiden werken voortdurend met wisselende bezettingen en zijn actief op het gerenommeerde ECM label. Zowel Craig Taborns Daylight Ghosts (2017) als Far From Over (2017) van het Vijay Iyer Sextet werden wereldwijd bejubeld als beste jazzreleases van het jaar.

Met hun drukke agenda’s gebeurt het niet zo vaak dat ze als duo op het podium staan. Centraal daarbij staat de dialoog tussen beide speelstijlen, een spannende ontmoeting op de grens van compositie en vrije improvisatie. Op 15 maart verschijnt hun langverwachte duo-album bij ECM, enkel dagen later dus live te ontdekken op Leuven Jazz!

Julian Lage Trio (US)

Gitarist Julian Lage wordt al twintig jaar geprezen. Wat opmerkelijk is, want hij is pas net dertig. Als tienjarige stond hij samen met Carlos Santana op het podium, op twaalfjarige leeftijd speelde hij samen met Gary Burton tijdens de Grammy’s, kwam onder de hoede van meestergitarist Jim Hall en op zijn vijftiende begon hij zijn studie aan Stanford University.

In recente jaren heeft hij de belofte van zijn uitzonderlijke jeugd ingelost en de jazz-gitaarwereld omvergeblazen. Met twee Grammy-nominaties op zak, combineert hij zijn zinderende spel en melodische muziekelementen uit de pre-bebop, folkmuziek en swing met een lichte rock-feel. Zijn onpretentieuze stijl verhult een technische begaafdheid die vrijwel onmogelijk te evenaren is.

Tegenwoordig wordt Julian Lage zelf gezien als toonaangevend gitarist, zowel in meer traditionele country- en jazzkringen als in de avant-garde. Hij speelt in de band van Chris Thile (o.a. Brad Mehldau en The Punch Brothers) in diens programma 'Live from Here' en werkt regelmatig samen met de eigenzinnige componist John Zorn. In juni 2018 werd Lage nog verkozen tot Rising Star Jazz Artist in de beroemde Downbeat Critics Poll 2018. 

Zijn nieuwe trio-album 'Love Hurts' verschijnt eind februari. Leuven Jazz wordt zijn exclusieve halte in de Lage Landen ... mis dit niet!

In de pers

pers over Iyer & Taborn

“Een anderhalf uur durend pianospektakel dat meanderde tussen expressionisme en impressionisme. Tussen intense momenten van drama dook soms een zachte melodieus partikel of een dwarrelende notenstroom op. (…) Uitmuntend stielwerk, een showcase voor techniek en experiment.” (enola.be)

pers over Julian Lage

‘A virtuosic swirl of twangy textures and gritty grooves that cry Americana with a postmodern twist’ (Downbeat over Modern Lore).
‘He doesn’t need to hide behind effects’ (Jazz Wise).

Credits

Julian Lage Trio Julian Lage (gitaar), Jorge Roeder (bas) en Eric Doob (drums) 

Bekijk en luister online

Ticketprijzen

  • VVK: € 26 - € 24 met Cultuurkaart KU Leuven
  • KASSA: € 29
  • UiTPAS met kansentarief: € 5,80

20.00-21.20 uur: VIJAY IYER - CRAIG TABORN 
22.00-23.15 uur:  JULIAN LAGE TRIO