Vijay Iyer & Craig Taborn

wo 20/03/2019 - 20:00
Concert

Ticketprijzen

 • EARLY BIRD tot 31 december 2018: € 23 - € 4,60 met UiTPAS met kansentarief
  gebruik Actiecode BIRD bij je bestelling
 • VVK: € 26 - € 24 met Cultuurkaart KU Leuven - € 5,20 met UiTPAS met kansentarief
 • KASSA: € 29 - € 27 met Cultuurkaart KU Leuven - € 5,80 met UiTPAS met kansentarief

Een avond met twee grand pianos! In 2013 plaatste Leuven Jazz pianisten Stefano Bollani en Fred Hersch in wereldwijde primeur tegenover elkaar. Deze keer presenteren we twee Amerikaanse pianisten, Craig Taborn en Vijay Iyer. Zij behoren zonder enige twijfel tot de meest invloedrijke jazzpianisten van hun generatie en treden als het ware in de voetsporen van Chick Corea en Herbie Hancock in de jaren zeventig. 

Beide heren leerden elkaar kennen als sparring partner bij  Roscoe Mitchell’s Note Factory, een dubbelband met twee blazers, twee bassisten, twee drummers en … twee pianisten. Ze bleken ook gedeelde interesses te hebben: allebei adoreerden ze toetsenisten als Sun Ra, Geri Allen en Cecil Taylor.

Beiden werken voortdurend met wisselende bezettingen en zijn actief op het gerenommeerde ECM label. Zowel Craig Taborns Daylight Ghosts (2017) als Far From Over (2017) van het Vijay Iyer Sextet werden wereldwijd bejubeld als beste jazzreleases van het jaar.

Met hun drukke agenda’s gebeurt het niet zo vaak dat ze als duo op het podium staan. Centraal daarbij staat de dialoog tussen beide speelstijlen, een spannende ontmoeting op de grens van compositie en vrije improvisatie.

 • Over Vijay Iyer

Iyer een virtuoze pianist die als zoon van Indische immigranten in contact kwam met de rijke Amerikaanse jazztraditie en deze als geen ander weet te combineren met allerhande niet-westerse invloeden. Hij komt uit de jazzpolls als Rising Star #1 en is een goed voorbeeld van een nieuwe jazzscene in de Verenigde Staten. Hij was de voorbije maanden al enkele keren in het land, in de meest diverse combinaties. Met zijn eigen trio, solo, in duo met zijn trouwe kompaan saxofonist Rudresh Mahanthapa, en in februari nog met het HERMESensemble uit Antwerpen.

 • Over Craig Taborn

Taborn is een andere grote pianist uit de Amerikaanse jazz. Hij combineert piano en synthesizer, en speelt naast jazz ook techno en elektronische muziek. Op zijn curriculum staan bandleiders als James Carter, Tim Berne en Roscoe Mitchell.

In de woorden van Vijay Iyer: “Allebei houden we erg van avant-gardejazz, maar Craig kan het ook echt spelen. Ik ben veel traditioneler in mijn spel, omdat ik technisch minder onderlegd ben. Als ik Craig hoor spelen, dan hoor ik iemand wiens spel rijk is aan details. Zijn muziek is altijd transparant maar blijft tegelijk mysterieus.

Craig is gewend lange soloconcerten te geven. Die weet wat er nodig is om dat wat je in je hoofd hebt, te laten werken voor publiek. Je moet de zaal weten mee te voeren in je gedachtewereld.” (De Volkskrant)

In de pers

“Een anderhalf uur durend pianospektakel dat meanderde tussen expressionisme en impressionisme. Tussen intense momenten van drama dook soms een zachte melodieus partikel of een dwarrelende notenstroom op. (…) Uitmuntend stielwerk, een showcase voor techniek en experiment.” (enola.be)

Bekijk en luister online

Ticketprijzen

 • EARLY BIRD tot 31 december 2018: € 23 - € 4,60 met UiTPAS met kansentarief
  gebruik Actiecode BIRD bij je bestelling
 • VVK: € 26 - € 24 met Cultuurkaart KU Leuven - € 5,20 met UiTPAS met kansentarief
 • KASSA: € 29 - € 27 met Cultuurkaart KU Leuven - € 5,80 met UiTPAS met kansentarief