za 23/03/2019 - 20:00
Concert

Ticketprijzen

  • VVK: € 18 - € 16 met Cultuurkaart KU Leuven - € 3,60 met UiTPAS met kansentarief
  • KASSA: € 21 - € 19 met Cultuurkaart KU Leuven - € 4,20 met UiTPAS met kansentarief

De sfeervolle vibe van The Cinematic Orchestra was al een intense voltreffer op de allereerste Leuven Jazz in 2012. Met drie leden van dat Orchestra in de rangen benadert de orkestrale jazzpop van The Breath deze sound op quasi-identieke, warmbloedige wijze.

The Breath bestaat vooral uit de wisselwerking tussen de Ierse folkzangeres Rioghnach Connolly en gitarist Stuart McCallum. Live worden ze bijgestaan door diens voormalige Cinematic-kompanen, pianist John Ellis en drummer Luke Flowers.

Na hun opmerkelijke debuutalbum 'Carry Your Kin' (2016) kwamen ze afgelopen september opnieuw met een prachtplaat op de proppen: 'Let The Cards Fall', uitgebracht op het Real World label van Peter Gabriel, hoor je exclusief op 'Leuven Jazz 2019'.

Het album is een aaneenschakeling van betoverende songs, met die typische Manchester-versie van alt-folk. Connolly schrijft vanuit een poëtische gedachtestroom: haar persoonlijke en oprechte songs gaan over vervlogen zomers en eerste liefdes, maar net zo goed over hartpijn, culturele ontwrichting of postkoloniaal onrecht. 

Het is echter vooral haar aantrekkelijke, soulvolle stem – met nuances van delicaat gefluister tot krachtige uithalen – in combinatie met McCallum's vernuft en hun prachtig vervaardigde, caleidoscopische songs, die The Breath zo’n emotionele diepte geven.

In de pers

  • The Breath is een band die emotioneert. De gitaarlijnen van McCallum en de teksten, over liefde en verdriet, en die warme prachtzang van Connoly roepen immers een melancholisch gevoel op. Het regenachtige weer dat Manchester net zo goed als Ierland vaker treft dan zonnige dagen zal daar zeker mee te maken hebben. Melancholie stroomt door de aderen. McCallum en Connoly roepen met hun songs (en ook de foto op de hoes) precies die sfeer op en verwarmen met hun songs het hart.” (WritteninMusic)
  • “raw, soulful, often mesmeric, richly textured and lushly constructed ... versatile persuasive vocals” (Mojo)

Credits

met Rioghnach Connolly (vocals), Stuart McCallum (gitaar), John Ellis (piano) en Luke Flowers (drums) 

Bekijk en luister online

Ticketprijzen

  • VVK: € 18 - € 16 met Cultuurkaart KU Leuven - € 3,60 met UiTPAS met kansentarief
  • KASSA: € 21 - € 19 met Cultuurkaart KU Leuven - € 4,20 met UiTPAS met kansentarief