Fred Hersch + Enrico Rava + Bram De Looze

Concert

Ticketprijzen

VVK: € 25 (rang 1) – € 22 (rang 2) – € 17 (rang 3)
Kassa:
€ 28 (rang 1) - 25 € (rang 3) - € 20 (rang 3)

Kortingen:

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op alle prijzen
  • UiTPAS kansentarief (vaste prijzen): € 5,60 (rang 1) - € 5 (rang 2) - € 4 (rang 3)

Twee grootmeesters op ons podium. We hebben er tijdens het Leuven Jazz Festival stilaan een patent op.
Denk aan de muzikale samensmelting tussen bassist Ron Carter en accordeonist Richard Galleano. Of eveneens als pianoduo het geïmproviseerd huwelijk tussen Craig Taborn en Vijay Iyer. Of de heroïsche avond met jawel Fred Hersch en zijn Italiaanse tegenpool Stefano Bollani.

Fred Hersch laat zich deze keer graag vergezellen door de Italiaanse trompettist en bugelspeler Enrico Rava. Ook pianist Bram De Looze mag aanschuiven aan dit feestelijk concert. De Looze is nog jong maar daarom niet minder virtuoos. De stempel ‘beloftevol’ heeft hij dus allang overschreden.

FRED HERSCH

Met zijn 18 nominaties voor de Grammy Awards is Fred Hersch een pianist die vele harten weet te veroveren. Hij laat zich niet leiden door genres. Zijn muziek is ook niet geïnspireerd door namen uit het verleden, maar hij is wel invloedrijk voor pianisten als Brad Mehldau en Ethan Iverson, twee van zijn voormalige studenten.

In het pandemiejaar 2020 bracht Hersch de fantastische plaat Songs from Home uit. Iedere dag speelde hij een nummer van z’n nieuwe plaat voor een online publiek. Op Songs from Home staan niet alleen standards van Cole Porter, Joni Mitchell en Duke Ellington, maar ook eigen werk. En dat bleef niet onopgemerkt:: het Franse jazzblad ‘Jazz Magazine’ riep Hersch uit tot Buitenlandse artiest van het jaar.

Ook 2022 ziet er goed uit, want we kijken uit naar nieuw werk van zijn trio, opgenomen in de befaamde Carnegie Hall in New York.

ENRICO RAVA

Zonder twijfel is de 82-jarige Enrico Rava, internationaal een van de meest erkende Italiaanse jazzmuzikanten.

Als groot bewonderaar van Miles Davis en Chet Baker begon hij op jonge leeftijd te spelen in clubs in Turijn. In 1962 ontmoette hij Gato Barbieri met wie hij twee jaar later de soundtrack voor de film Una bella grinta van Montaldo opnam. In die jaren ontmoette hij ook Don Cherry, Mal Waldron en Steve Lacy en dook hij in de Free Jazz.

Rava’s speelstijl wordt gekenmerkt door zijn tintelende lyriek en een welgekozen klanktapijt. Het is duidelijk dat muziek hem fris houdt, want Rava denkt helemaal nog niet aan stoppen. Integendeel!

Hij toerde wereldwijd, stond in voor meer dan 100 opnames en bracht ontelbare albumreleases uit. Hij staat altijd open voor nieuwe samenwerkingen en uit de recente zomertour bleek dat het samenspel tussen Hersch en Rava een ‘match made in heaven’ is.

BRAM DE LOOZE

Bram De Looze – nog altijd maar 30 jaar oud! – maakt al een decennium lang de Europese en New Yorkse podia onveilig met projecten als LABtrio (met Lander Gyselinck van STUFF. en Anneleen Boehme), Pentadox (met Samuel Ber) en een trio met Joey Baron en Robin Verheyen. In 2016 won hij op ‘Gent Jazz’ de ‘Sabam Jazz Award voor jong talent’ en in 2018 kreeg hij de ‘Klara Award’ voor zijn album ‘Switch the stream’.

De Looze kiest voor een duurzame samenwerking met pianobouwer Chris Maene. Hij maakte opnames met verschillende uitzonderlijke instrumenten uit de collectie van Maene. Na Piano é Forte (Leuven Jazz 2017) op replica’s van historische pianoforte’s, volgde in 2018 het album Switch the stream, ingespeeld op de revolutionaire straight strung of rechtsnarige vleugelpiano van Chris Maene. Hij fleurde afgelopen najaar bij 30CC ook The Sound of Piano op met bewerkingen van J.S. Bach.

Nu mag hij zich rond de twee grootmeesters scharen. Uitgepikt door Fred Hersch himself om zowel solo als in duo aan de slag te gaan.Credits

www.enricorava.com